AWE - Academy for Women Entrepreneurs in Croatia

U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA) pokrenuo je 2019. godine program Akademiju za žene poduzetnice (engl. Academy for Women Entrepreneurs- AWE). Cilj programa je osnažiti žene i pružiti im znanje i informacije o tome kako pokrenuti ili povećati svoje poslovanje. Dodatno, cilj je umrežiti poduzetnice s onim pojedincima koji im u lokalnoj zajednici mogu pomoći svojim dugogodišnjem iskustvom i ekspertizom.

 

Program Akademije za žene poduzetnice koristi on-line platformu DreamBuilder, čiji su kreatori Sveučilište Arizona State, točnije Thunderbird School of Global Management (ASU) i Freeport-McMoRan Zaklada.

 

Od pokretanja, program se proširio u gotovo 100 zemalja i pomogao je preko 25 000 žena. Program je po svojoj funkciji program cjeloživotnog obrazovanja i u potpunosti je besplatan za polaznice.

 

Ekonomski fakultet u Rijeci pokrenuo je, u suradnji sa Veleposlanstvom SAD-a u Zagrebu, inicijativu pokretanja programa Akademije za žene poduzetnice u Hrvatskoj.

Program se sastoji od dvije vrste aktivnosti.

 

Jednu grupu aktivnosti čine predavanja na on-line platformi Dreambuilder. Predavanja su fokusiranja u 13 cjelina i svaka je posvećena jednom segmentu rada žena poduzetnica. Osim toga ponuđen je besplatan obrazac za osmišljavanje poslovnog plana i brojni drugi alati koji mogu biti korisni u svakodnevnom poslovanju. Polaznice slušaju materijal predavanja osobnim tempom, u vrijeme i na način na koji to njima najviše odgovara. Predavanja su na engleskom jeziku.

 

Druga grupa aktivnosti odgovara specifičnostima hrvatskog okruženja žena poduzetnica. Svaka polaznica u prijavi specificira cilj i opis problema s kojim se suočava u poslovanju. Temeljem prijavljenog, polaznica se povezuje sa mentorom/icom koji imaju poduzetničko iskustvo upravo u tom području rada. Tijekom šestomjesečnog trajanja programa, na mjesečnoj bazi, mentor prati polaznicu u savladavanju njezinih prepreka i daje podršku u kritičnim trenutcima. Osim toga održavaju se tematski susreti s uglednim poduzetnicima o temama koje predstavljaju izazove za polaznice. Predavači i mentori su stručnjaci i stručnjakinje iz redova poduzetnika, zatim polaznika akademskih i profesionalnih programa razmjene i usavršavanja u SAD-u tj. U.S. Exchange Alumni i sveučilišnih profesora. Riječ je o susretima u on-line okruženju koje omogućavaju razgovor o konkretnim pitanjima i odgovorima iz hrvatskog poduzetničkog kruga poslovanja bilo da je riječ o marketingu, računovodstvu, financijama i sl. Povrh svega, polaznice se grupiraju u timove i pružaju poduzetničku, prijateljsku i žensku podršku jedna drugoj. Mentorski i tematski susreti se odvijaju na hrvatskom jeziku.


Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više