Blue Recharge

Blue Recharge

Projekt "BLUE RECHARGE" ima za cilj poboljšati održivost resursa podzemnih voda u Italiji i Hrvatskoj putem inovativnih ekonomskih poticaja. Podzemne vode su ključne za različite namjene, uključujući pitku vodu, poljoprivredu, industriju i turizam. Međutim, suočene su sa značajnim prijetnjama poput prekomjerne eksploatacije, zagađenja i klimatskih promjena. Primarni cilj projekta je postizanje i održavanje dobrog kemijskog i kvantitativnog statusa podzemnih voda osiguravanjem održivih praksi korištenja.

Središnja inovacija projekta BLUE RECHARGE je uvođenje sustava "Blue Credits". Ovaj ekonomski mehanizam potiče javne i privatne subjekte da se uključe u održivo upravljanje podzemnim vodama. Sudionici zarađuju Blue Credits sudjelovanjem u aktivnostima punjenja vodonosnika i očuvanja, koje se potom mogu trgovati na posebnom tržištu. Ovaj tržišno vođeni pristup promiče dugoročnu održivost resursa podzemnih voda stvaranjem financijskih nagrada za pozitivne ekološke akcije.

Projekt potiče suradnju među javnim tijelima, istraživačkim institucijama i privatnim tvrtkama kako bi se razvio i implementirao sustav Blue Credits. Integracijom znanstvenih istraživanja s praktičnim ekonomskim strategijama, BLUE RECHARGE ima za cilj stvoriti čvrst okvir za održivost podzemnih voda koji se može replicirati u drugim regijama. Dodatno, projekt naglašava važnost razmjene znanja i angažmana zajednice kako bi se osiguralo široko prihvaćanje razvijenih metodologija i strategija.

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više