Studentski recepti

Studentski recepti

Salata od batata - by Jamie Olive
 
Sastojci
2 velika slatka krumpira
500 g zrelih rajčica različitih boja
4 mlada luka
50g rukole
40g feta sira 
 

Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Očistite batat, te položite u pleh za pečenje i pecite 1 sat ili dok ne omekša. Kad je gotovo, grubo nasjeckajte rajčice i sitno narežite mladi luk, a zatim sve to prelijte s 1 žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo vinskog octa. Kušajte i začinite do savršenstva soli i crnim paprom. Mekani krumpir natrgajte između dva tanjura. Probacite rukolu zajedno s rajčicama, a zatim nasložite na hrpu. Izmrvite fetu i prelijte s 1 žličicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja.  
 
 
 
 
 
Salata s tunom
  
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 min
Cijena namirnice: cca 30 kn
 
Sastojci
500 g tjestenine
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 ljubičasti luk oko 400 g tuna komada iz konzerve
140 g kukuruza (jedna manja konzerva)
2 vrećice majoneze
1 ili 2 kisela vrhnja
sol papar
 
Priprema
Stavite tjesteninu u kipuću vodu da se skuha. Dok se tjestenina kuha narežite paprike i luk na sitno, iz konzerve ocijedite tunu i kukuruz. Skuhanu tjesteninu ocijedite i operite pod hladnom vodom. U tjesteninu umiješajte majonezu, kiselo vrhnje i ostale sastojke koje ste narezali i pripremili. Sve dobro pomiješajte i začinite po želji (sol, papar). 
 
Pašta s cherry rajčicama i feta sirom
 

Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 25 min
Cijena namirnice: cca 40kn
 
Sastojci         
250 g cherry rajčice
100 g feta sira
200 g tjestenine
2 režnja češnjaka
4 žlice ulja
Bosiljak
Sol
Papar
 
Priprema
1.       Rajčice operite i ubacite u posudu za pečenje. Feta sir stavite na sredinu posude, između rajčica, očistite 2 režnja češnjaka i dodajte ih u komadu u posudu.
2.       Začinite solju, paprom, bosiljkom i uljem.
3.       Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 250 stupnjeva i pecite 10 minuta.
4.       Za to vrijeme zagrijte vodu u loncu i skuhajte paštu (al dente).
5.       Nakon 10 minuta izvadite posudu iz pećnice i pomoću vilice skašite rajčice, feta sir i češnjak.
6.       Ocijeđenu paštu prebacite u posudu za pečenje s umakom i sve dobro promiješajte.  
 
 
 
Rižoto sa šampinjonima 
 
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Cijena namirnica: cca 25 kn
 
Sastojci
200 g riže         
250 g šampinjona         
250 g vrhnja za kuhanje         
600 ml vode        
Maslac         
Sol         
Papar
 
Priprema
1.       Očistiti i narezati šampinjone na sitno i pržiti na tavi 10-ak minuta.
2.       Kad ispuste svu vodu, dodati malo maslaca.
3.       U tavu sa šampinjonima dodati rižu i promiješati.
4.       Postepeno dodavati vodu i miješati cca 15 minuta dok riža ne omekša.
5.       Dodati vrhnje za kuhanje i začiniti po želji (sol, papar).
6.       Prokuhati još 2-3 minute uz stalno miješanje te maknuti s vatre.          
 
 
Tortilla sa šunkom i sirom 
 
Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Cijena namirnica: cca 25 kn
 
Sastojci
4 tortilje
50 g šunke         
50 g sira
Zelena salata
2 rajčice
 
Priprema
1.       Zagrijte tortilju u tavi s obje strane na laganoj vatri
2.       Okrenete ju, na jednu polovicu stavite ribani sir ili u ploškama, šunku, malo salate i narezane rajčice te preklopimo drugom polovicom i pečemo dok ne pozlati s obje strane.
3.       Razrežete ih na 4-6 komada i poslužite s umakom po želji.          
 
 
Pizza kruh 
 
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Cijena namirnica: 30 kn
 
Sastojci      
 
Pasirana rajčica
200-300 g sira 
200-300 g šunke
Origano
Tijesto za pizzu
 
 
Priprema
1.       Razvući tijesto za pizzu.
2.       Premazati tijesto pasiranom rajčicom, posuti origano i posložiti sir i šunku na tijesto.
3.       Narezati i slagati narezane dijelove u kalup obložen masnim papirom.
4.       Kalup staviti u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 40 minuta.     
 
Banana kruh 
 
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Cijena namirnica: cca 35 kn

Sastojci         
3 zrele banane       
1 jaje       
Prstohvat soli         
50 ml ulja         
1 i ½ šalice mekog brašna         
1 šalica šećera         
1 žlica praška za pecivo ili sode bikarbone
*Šalica od 2 dcl
 
Priprema
1.       Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da se ugrije.
2.       U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno jaje, prstohvat soli i ulje. Sve dobro izmješajte.
3.       Zatim u to dodajte brašno, šećer i prašak za pecivo. Ponovno sve dobro izmješajte pjenjačom.
4.       Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje , smjesu izlijte u tepsiju, malo poravnajte i stavite peći oko 40 min.
5.       Provjerite je li kruh gotov tako da ubodete čačkalicu (čačkalica treba ostati suha).
6.       Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi prije rezanja.  
 
 
Salata s piletinom

Za 1 osobu
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Cijena namirnica - cca 30 kuna

Sastojci
- 100 g piletine
- 100 g zelene salate
- 100 g feta sira
- 1–2 rajčice
- trećina konzerve kukuruza

Preljev:
- tekući jogurt
- malo meda
- maslinovo ulje
- ocat

Piletinu izrezati na kockice i peći na tavi otprilike 10 minuta. Kukuruz malo popržiti na ulju. Rajčicu i feta sir također narezati na male komade te preliti sve dressingom. 
 
 
  
Pašta s tunom
Za  4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta
Cijena namirnica - cca 20 kuna

Sastojci
500 g tjestenine po želji
1 glavica luka
1 konzerva tunjevine
200 g Vrhnja za kuhanje
po želji
soli i papra
malo peršina
malo maslinovog ulja

Skuhati tjesteninu po izboru.
Luk sitno nasjeckamo te ga dinstamo na malo ulja dok ne poprimi zlatnožutu boju.
Ocijedimo tunjevinu, dodamo je luku i pustimo da se pirja 2-3 minute. Ulijemo vrhnje za kuhanje te dodamo sol, papar i peršin.
Tjesteninu prelijemo umakom od tunjevine.
 

 
STUDENTSKE PALAČINKE

Za 20 - 25 palačinki (ovisi o veličini tave)
Vrijeme pripreme i pečenja: 15 minuta
Cijena namirnica - cca 20 kuna

Sastojci:
3 jaja
250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
350 ml mlijeka
1 dl mineralne vode
malo soli
2 žličice ulja
pola žličice ruma

1. Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.
2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja.
3. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom.

Palačinke možete namazati džemom od jagoda ili marelice ili slavnim namazom od lješnjaka. 


Prijediplomski studij Diplomski studij Poslijediplomski studij Study Programs in English

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više