Studentski recepti
Salata od batata - by Jamie Olive
Sastojci
2 velika slatka krumpira
500 g zrelih rajčica
različitih boja
4 mlada luka
50g rukole
40g feta sira
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180
stupnjeva. Očistite batat, te položite u pleh za pečenje i pecite 1 sat ili dok
ne omekša. Kad je gotovo, grubo
nasjeckajte rajčice i sitno narežite mladi luk, a zatim sve to prelijte s 1
žlicom ekstra djevičanskog maslinovog ulja i malo vinskog octa. Kušajte i
začinite do savršenstva soli i crnim paprom. Mekani krumpir natrgajte
između dva tanjura. Probacite rukolu zajedno s rajčicama, a zatim nasložite na
hrpu. Izmrvite fetu i prelijte s 1 žličicom ekstra djevičanskog maslinovog
ulja.
Salata s tunom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 10 min
Cijena namirnice: cca 30 kn
Sastojci
500 g tjestenine
1 zelena paprika
1 crvena paprika
1 ljubičasti luk oko
400 g tuna komada iz konzerve
140 g kukuruza (jedna manja konzerva)
2 vrećice majoneze
1
ili 2 kisela vrhnja
sol
papar
Priprema
Stavite
tjesteninu u kipuću vodu da se skuha. Dok se
tjestenina kuha narežite paprike i luk na sitno, iz konzerve ocijedite
tunu i kukuruz. Skuhanu
tjesteninu ocijedite i operite pod hladnom vodom. U
tjesteninu umiješajte majonezu, kiselo vrhnje i ostale sastojke koje ste
narezali i pripremili. Sve dobro pomiješajte i začinite po želji (sol, papar).
Pašta s cherry rajčicama i feta sirom
Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 25 min
Cijena namirnice: cca 40kn
Sastojci
250 g cherry rajčice
100 g feta sira
200 g tjestenine
2 režnja češnjaka
4 žlice ulja
Bosiljak
Sol
Papar
Priprema
1.
Rajčice operite i ubacite u posudu za pečenje.
Feta sir stavite na sredinu posude, između rajčica, očistite 2 režnja češnjaka
i dodajte ih u komadu u posudu.
2.
Začinite solju, paprom, bosiljkom i uljem.
3.
Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 250
stupnjeva i pecite 10 minuta.
4.
Za to vrijeme zagrijte vodu u loncu i skuhajte
paštu (al dente).
5.
Nakon 10 minuta izvadite posudu iz pećnice i
pomoću vilice skašite rajčice, feta sir i češnjak.
6.
Ocijeđenu paštu prebacite u posudu za pečenje s
umakom i sve dobro promiješajte.
Rižoto sa šampinjonima
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme: 20 minuta
Cijena namirnica: cca 25 kn
Sastojci
200 g riže
250 g šampinjona
250 g vrhnja za kuhanje
600 ml vode
Maslac
Sol
Papar
Priprema
1.
Očistiti i narezati
šampinjone na sitno i pržiti na tavi 10-ak minuta.
2.
Kad ispuste svu vodu, dodati
malo maslaca.
3.
U tavu sa šampinjonima dodati
rižu i promiješati.
4.
Postepeno dodavati vodu i
miješati cca 15 minuta dok riža ne omekša.
5.
Dodati vrhnje za kuhanje i
začiniti po želji (sol, papar).
6.
Prokuhati još 2-3 minute uz
stalno miješanje te maknuti s vatre.
Tortilla sa šunkom i sirom
Za 2 osobe
Vrijeme pripreme: 5 minuta
Cijena namirnica: cca 25 kn
Sastojci
4 tortilje
50 g šunke
50 g sira
Zelena salata
2 rajčice
Priprema
1.
Zagrijte tortilju u tavi s obje strane na
laganoj vatri
2.
Okrenete ju, na jednu polovicu stavite ribani
sir ili u ploškama, šunku, malo salate i narezane rajčice te preklopimo drugom
polovicom i pečemo dok ne pozlati s obje strane.
3.
Razrežete ih na 4-6 komada i poslužite s umakom
po želji.
Pizza kruh
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Cijena namirnica: 30 kn
Sastojci
Pasirana rajčica
200-300 g sira
200-300 g šunke
Origano
Tijesto za pizzu
Priprema
1.
Razvući tijesto za pizzu.
2.
Premazati tijesto pasiranom rajčicom, posuti
origano i posložiti sir i šunku na tijesto.
3.
Narezati i slagati narezane dijelove u kalup
obložen masnim papirom.
4.
Kalup staviti u zagrijanu pećnicu na 180
stupnjeva oko 40 minuta.
Banana kruh
Vrijeme pripreme: 45 minuta
Cijena namirnica: cca 35 kn
Sastojci
3 zrele banane
1 jaje
Prstohvat soli
50 ml ulja
1 i ½ šalice mekog brašna
1 šalica šećera
1 žlica praška za pecivo ili sode bikarbone
*Šalica od 2 dcl
Priprema
1.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva i ostavite da
se ugrije.
2.
U posudi izdrobite banane, dodajte im umućeno
jaje, prstohvat soli i ulje. Sve dobro izmješajte.
3.
Zatim u to dodajte brašno, šećer i prašak za
pecivo. Ponovno sve dobro izmješajte pjenjačom.
4.
Tepsiju obložite masnim papirom za pečenje ,
smjesu izlijte u tepsiju, malo poravnajte i stavite peći oko 40 min.
5.
Provjerite je li kruh gotov tako da ubodete
čačkalicu (čačkalica treba ostati suha).
6.
Izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi
prije rezanja.
Salata s piletinom
Za 1 osobu
Vrijeme pripreme: 15 minuta
Cijena namirnica - cca 30 kuna
Sastojci
- 100 g piletine
- 100 g zelene salate
- 100 g feta sira
- 1–2 rajčice
- trećina konzerve kukuruza
Preljev:
- tekući jogurt
- malo meda
- maslinovo ulje
- ocat
Piletinu izrezati na kockice i peći na tavi otprilike 10 minuta. Kukuruz malo popržiti na ulju. Rajčicu i feta sir također narezati na male komade te preliti sve dressingom.
Pašta s tunom
Za 4 osobe
Vrijeme pripreme i kuhanja: 15 minuta
Cijena namirnica - cca 20 kuna
Sastojci
500 g tjestenine po želji
1 glavica luka
1 konzerva tunjevine
200 g Vrhnja za kuhanje
po želji
soli i papra
malo peršina
malo maslinovog ulja
Skuhati tjesteninu po izboru.
Luk sitno nasjeckamo te ga dinstamo na malo ulja dok ne poprimi zlatnožutu boju.
Ocijedimo tunjevinu, dodamo je luku i pustimo da se pirja 2-3 minute. Ulijemo vrhnje za kuhanje te dodamo sol, papar i peršin.
Tjesteninu prelijemo umakom od tunjevine.
STUDENTSKE PALAČINKE
Za 20 - 25 palačinki (ovisi o veličini tave)
Vrijeme pripreme i pečenja: 15 minuta
Cijena namirnica - cca 20 kuna
Sastojci:
3 jaja
250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
350 ml mlijeka
1 dl mineralne vode
malo soli
2 žličice ulja
pola žličice ruma
1. Pjenasto umutite cijela jaja, izmiješajte dok ne dobijete homogenu smjesu, ulijte ulje pa mlijeko i izmiješajte.
2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom sipajte brašno dok ne potrošite zadanu mjericu, dodajte prstohvat soli i malo ruma tek toliko da smjesa dobije aromu, a još važnije da spriječite upijanje ulja.
3. Ako vam se smjesa čini gusta, razrijedite je mineralnom vodom.
Palačinke možete namazati džemom od jagoda ili marelice ili slavnim namazom od lješnjaka.