Turizam i održivi ekonomski rast: mogućnost ili utopija

Voditelj projekta: izv. prof. dr. sc. Vinko Zaninović
 
Suradnici
Sažetak:

Sve države svijeta ostvaruju prihode od turizma, a na donosiocima javnih politika jest odluka o načinu na koji će se turizam razvijati. Ukoliko je turizam strateška gospodarska djelatnost, međunarodna konkurentnost i dugoročna ekonomska održivost turističke industrije moraju biti strateški planirani i podupirani. S obzirom na sve veći broj simetričnih (npr. COVID-19 pandemija) i asimetričnih (potresi u Zagrebu i Petrinji; rat u Ukrajini i na Bliskom istoku) egzogenih šokova, bilo kakav dugoročni plan razvoja turističke (i drugih) industrije treba sadržavati mjere kojima će se maksimizirati zaštita industrije od navedenih šokova, a s krajnjim ciljem minimizacije negativnih učinaka na ekonomski rast. Znanstveno polazište za kreiranje takvih mjera je ekonometrijska analiza makroekonomski egzogenih šokova koristeći povijesne podatke, pri čemu se od 2020. godine čak pet događaja (prethodno navedeni) mogu klasificirati kao značajni egzogenih šokovi. Primarna svrha istraživanja jest donošenja preporuka za kreiranje mjera kojima bi se ekonomski rast učinio održivim u periodima nakon šoka. Projekt ima za cilj kvantificirati sezonske (kratkoročne) i cikličke (dugoročne) makroekonomske šokove na ekonomski rast kroz kanal turističke potražnje kao i donošenje preporuka nositeljima ekonomskih politika kojim mjerama mogu ublažiti posljedice šokova i učiniti gospodarski rast održivim u stanju kontinuirane nesigurnosti.

U ovom istraživanju se kreiraju i procjenjuju makroekonomski dinamički modeli na tjednim i mjesečnim makroekonomskim podacima; mjesečnim pokazateljima turističke aktivnosti, indikatorom tjedne ekonomske aktivnosti (razvijen od strane HNB-a) te više kontrolnih varijabli. U modele se uključuju različiti egzogeni šokovi i kvantificira njihov utjecaj na ekonomski rast u prošlosti te se daju projekcije za buduće šokove ponude i potražnje izazvanih različitim prirodnim i društvenim događajima.  
 
Ključne riječiturizam, gospodarski rast, održivost 

Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više