Više o programu

Više o programu


Cilj programa:

 

U okviru programa "Modeli sprečavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama" tumačeni su načini sprječavanja bacanja hrane počevši od boljeg planiranja nabavke hrane, ponovne upotrebe viškova, kompostiranja ostataka, doniranja viškova i slično.
Te su teme vrlo aktualne u većini europskih zemalja, no u Hrvatskoj se na razini javnih politika i subjekata (građana, tvrtki) o njima vrlo malo zna i govori.

 

Ovaj program cjeloživotnog učenja predstavlja i način komunikacije o ekonomskim i ekološkim posljedicama prekomjernog bacanja hrane sa zainteresiranom publikom te posljedično, poticanje društvene promjene potrebnih za umanjivanje problema vezanih uz prekomjerno bacanje.
 
Problem prekomjernog bacanja hrane i mogućnosti doniranja su aktualna tema za jedinice lokalne samouprave, poduzeća koja se bave proizvodnjom ili prodajom prehrambenih proizvoda, organizacije civilnog društva koja se žele uključiti u sustav doniranja hrane, kućanstva, ali i za poduzetnike zainteresirane za uključivanje u socijalno poduzetništvo u domeni cirkularne
ekonomije.
 
U provedbi programa sudjelovati će znanstvenici i stručnjaci s prethodnim iskustvima vezanima uz povećanje doniranja hrane i umanjivanje prekomjernog bacanja. Uključene organizacije civilnog društva kroz suradnju sa Ekonomskim fakultetom na ovom programu cjeloživotnog učenja započinju s osmišljavanjem dugoročne, samoodržive aktivnosti putem koje će polaznicima programa biti prenesena znanja u domeni njihovo grada – dakle, poticanje održivog razvoja i smanjenje nesigurnosti u opskrbi hrane najsiromašnijih.

 


Trajanje programa:

 

Program se izvodi 14 sati raspoređenih na 2 dana po 7 sati uz predviđenu radnu pauzu za ručak.
Program se sastoji od teorijskog i praktičnog dijela. Prvog dana održati će se teorijski dio programa dok će drugog dana programa biti organizirane radionice na kojima će polaznici uz mentorstvo predavača na rješenjima zadanih problema.

 
 


Nakon završenog programa polaznik će moći:


- razlikovati društveno korisno učenje od ostalih oblika učenja te prepoznati koja je koja je važnost takvog obrazovanja
- identificirati i analizirati 3 aspekta nastanka otpada od hrane: ekonomski, društveni i okolišni te moći objasniti njihovu međusobnu povezanost
- osmisliti i planirati doniranje viškove hrane koje se ne može prodati
- osmisliti i planirati skladištenje i zbrinjavanje hrane s ciljem umanjenja bacanja - unaprijedit analitičke vještine, vještine za rad u grupi te prezentacijske vještine
 
Polaznici će steći vrijedna iskustva za svoju buduću karijeru na fleksibilnom tržištu rada, razvijati kritičko promišljanje, građansku odgovornost, predanost pomaganju drugima, prosocijalno odlučivanje, i interpersonalne vještine važne za život u zajednici, dok će udruge civilnog društva moći povećati svoje stručne, zagovaračke i analitičke kapacitete, pohađanje.

 



Kalendar

Ova internet stranica koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti. Saznaj više